Echografie is een techniek waarbij geluidsgolven via een apparaat het lichaam doordringen en reflecteren op de scheidingslijnen tussen harde en zachte oppervlakken. Door training in het aflezen van deze beelden kan een therapeut door deze reflecties (die bestaan uit verschillende golflengtes) bepalen of er afwijkingen zijn van bepaalde structuren, zoals spieren, pezen en slijmbeurzen. Het meest bekende voorbeeld van echografie, ook wel een echoscopie genoemd, is het maken van een zwangerschapsecho. De beeldvormende techniek van echografie kan echter ook binnen de fysiotherapie toegepast worden. Is de spier gescheurd, de pees verkalkt of is er sprake van een slijmbeursontsteking? Het kan uitkomst bieden bij het stellen van een juiste diagnose.
Bij de volgende klachten kan de fysiotherapeut besluiten echografie in te zetten:
- een spierblessure.
- een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking).
- een slijmbeursontsteking.
- verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden.
- onderzoek naar cystes.
- Het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten. Echografie wordt ingezet als hulpmiddel bij het leren aanspannen van de juiste spieren in de onderste rompregio.
Echografie is onderdeel van het onderzoek dat wij verrichten. Wij brengen hier geen extra kosten voor in rekening bij u of bij uw zorgverzekeraar. Fysiotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering en is dus afhankelijk van het aanvullende pakket dat u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten. Dit kunt u onder andere terugvinden in uw polisvoorwaarden.