De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel kaakfysiotherapeut genoemd. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn geschoold/opgeleid in tandheelkundige aspecten, tinnitus (oorsuizen),
het evenwichtsorgaan en duizeligheidsklachten, kanker in het hoofd-halsgebied, stoornissen die te maken hebben met de nek, specifieke zenuwaandoeningen.
De orofaciaal fysiotherapeut kan helpen als er sprake is van beweging gerelateerde gezondheidsproblemen zoals het niet goed functioneren van de gewrichten en spieren in de hoofd, halsgebied en kauwstelsel.
Bij welke symptomen kunt u een orofaciaal fysiotherapeut raadplegen?
- Klemmen van de kaak en tandenknarsen
- Overige kaakklachten
- Pijn in het hoofd, de kaak of gezicht
- Aspecifieke aangezichtspijn
- Aangezichtsverlamming
- Duizeligheid
- Oorsuizen (tinnitus)
- Hoofdpijnklachten en sommige vormen van migraine
- Nek- en schouderklachten
- Klachten als gevolg van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
- Klachten in het hoofd-halsgebied als gevolg van spanning en stress
De orofaciaal fysiotherapeut kijkt samen met de patiënt naar een oplossing voor de gezondheidsklachten. Hij geeft uitleg over de klachten en wat de patiënt mogelijk zelf kan doen om de klachten te verminderen. Verschillende therapeutische (fysio, manueel en orofaciaal) methodes kunnen worden ingezet tijdens de behandeling bij een orofaciaal therapeut. De therapeut geeft uitleg over wat u kunt verwachten van de behandeling.
Als orofaciaal therapeut werk je samen met andere disciplines zoals mondhygiënisten, huisartsen, psychologen, tandartsen en verschillende specialisten. In sommige gevallen moeten de klachten in samenwerking met andere desbetreffende medici of paramedici behandeld worden. In dat geval zal er met hun contact opgenomen worden.